

Equine-Motion
-Keeping all horses in motion-
- Est. -
2006
.jpg)
RECHTRICHTEN
Waarom Rechtrichten?
Rechtrichten (6) is bedoeld, om het paard symmetrisch te ontwikkelen en dus het paard in balans te brengen. Deze training zorgt voor; symmetrie in het paardenlichaam en dat het gewicht van het paard goed wordt verdeeld over zijn 4 ledematen.
Dit betekent bij een gelijkmatige gewichtsverdeling, dat 3/5 van het gewicht van het paard zal worden gedragen op hun achterbenen en 2/5 op hun voorbenen. Om deze symmetrie en balans te bereiken is deze training van 'rechtrichten' nodig.
In de natuur is geen enkel paard volledig symmetrisch; in de natuur is deze asymmetrie/onbalans geen enkel probleem voor het paard, het is vaak zijn redding als vluchtdier!
De ene kant van zijn lichaam is sterker en meer ontwikkeld dan de andere kant, het paard zal dus vluchten vanuit zijn sterkste achterbeen, daar is hij het snelste mee weg.
Echter als het paard het ruitergewicht op zijn rug extra moet dragen, kunnen er problemen ontstaan.
Het paard zijn onbalans en asymmetrie wordt groter en dit kan leiden tot ongemak tijdens het paardrijden of erger letsel.
Bijv. rugproblemen, gewrichtsproblemen, versnelde gewrichtsslijtage, peesproblemen, onregelmatige (korte) passen, teugelkreupelheid, kissing spines, steigeren, bokken, er vandoor gaan/wegrennen etc.
Erg belangrijk dus, om een paard recht te richten voordat hij onder het zadel komt!
Hoe een paard rechtrichten?
'Meerdere wegen leiden naar Rome', ook dit geldt voor het rechtrichten!
Rechtrichten kan op verschillende wijzen aangeleerd worden, het gezamenlijke doel blijft altijd om een rechtgericht gebalanseerd paard te creëren.
Werken aan de hand wordt gedaan door zowel klassiek als academisch geschoolde ruiters. Hier en daar zijn enige verschillen in het aanleren, maar de basis is om het paard in balans te krijgen en het paard zonder last (ruitergewicht op zijn rug) alle oefeningen aan te leren. Het paard leert zichzelf te 'dragen'. Er worden ook géén hulpteugels gebruikt om een houding af te dwingen bij het paard, het paard moet zijn eigen balans zoeken in alle oefeningen.
Virginia heeft bij verschillende trainers getraind en kan daardoor goed de verschillende stijlen afstemmen op het paard en kijken waar het paard het beste op reageert.
Rechtrichten is goed voor alle soorten paarden of pony's ongeacht of je nu dressuur, western,
springen, endurance doet en ongeacht het trainings niveau.
Rechtrichten kan worden getraind met grondwerk, daarna via het werken aan de hand, longeren en onder het zadel. Bij het werken aan de hand gebruiken we een kaptoom (7).
Welke trainings benodigdheden heb ik nodig bij het grondwerk / werken aan de hand?
-Het grondwerk en werken aan de hand wordt gedaan met een kaptoom. Een allereerste keer, om te kijken of je dit werk leuk vind, kan een touwhalster voldoen. Hierna is ten zeerste aan te raden om een kaptoom aan te schaffen.
Uit ervaring heb ik de fijnste kaptooms voor dit werk hieronder afgebeeld in foto's. Een klassieke kaptoom en een Rambo Micklem. Beide hebben ringen om je teugel/lijn aan vast te zetten. De klassiek kaptoom heeft 3 losse ringetjes op de neus, dit is erg fijn om mee te werken.
-Naast een kaptoom is een teugel met aan het uiteinde 2 musketons, niet al te zware, nodig. Dan kun je makkelijk je teugels omklikken op een andere ring van de kaptoom.
-In een gevorderd stadium is een lange teugel makkelijk, een ouderwetse slofteugel zou je hiervoor goed kunnen gebruiken, bevestig ook daaraan 2 musketons.
-Bij het longeerwerk heb je natuurlijk een gewone longeerlijn nodig.
Bronnen
6. http://en.wikipedia.org/wiki/Dressage
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_rijschool




































