top of page

RECHTRICHTEN

Waarom Rechtrichten?

 

Rechtrichten (6) is belangrijk om het paard symmetrisch te ontwikkelen en in balans te brengen. Deze training zorgt voor symmetrie in het paardenlichaam door een goede gewichtsverdeling over de ledematen. Het doel is om te streven naar een gewichtsverdeling waarbij 3/5 van het gewicht op de achterbenen rust en 2/5 op de voorbenen, vanwege de sterkere achterbenen.

Rechtrichten omvat buigingsoefeningen, die het paard uiteindelijk recht maken in zijn lichaam en beweging. Dit trainingsprincipe vormt de basis en speelt een cruciale rol in de klassieke rijkunst.

In de natuur is geen enkel paard volledig symmetrisch. Deze asymmetrie is dan geen probleem voor het paard, het is zelfs handig als vluchtdier. De ene kant van het paard is sterker en meer ontwikkeld, waardoor het vlucht vanuit het sterkste achterbeen.

Wanneer een paard extra gewicht van een ruiter op zijn rug moet dragen, kunnen er problemen ontstaan. De natuurlijke onbalans en asymmetrie van het paard worden groter, wat kan leiden tot ongemak tijdens het rijden en zelfs letsel, zoals rugproblemen, gewrichtsproblemen, versnelde gewrichtsslijtage, peesproblemen, onregelmatige passen, teugelkreupelheid, kissing spines, steigeren, bokken, wegrennen en meer.

Belangrijk is om een paard recht te richten, voordat hij onder het zadel komt!

Hoe een paard rechtrichten?

Er zijn verschillende manieren om het rechtrichten te bereiken, maar het uiteindelijke doel is altijd om een rechtgericht en gebalanceerd paard te creëren.

Zowel klassiek als academisch geschoolde ruiters gebruiken werken aan de hand om het paard in balans te brengen en zonder hinder van ruitergewicht alle oefeningen aan te leren. Er worden geen hulpteugels gebruikt om een houding af te dwingen; het paard zoekt zelf zijn balans. 

Virginia past verschillende stijlen toe op basis van het paard en observeert waar het paard het beste op reageert.

Rechtrichten is geschikt voor alle soorten paarden, ongeacht de discipline of het trainingsniveau. Het kan worden getraind via grondwerk, werken aan de hand, longeren en onder het zadel, waarbij een kaptoom (7) wordt gebruikt.

Benodigdheden voor het rechtrichten?

1. Een kaptoom (7) wordt gebruikt voor grondwerk en werken aan de hand. Voor de eerste kennismaking kan een touwhalster voldoen, maar het is sterk aanbevolen om een kaptoom aan te schaffen, deze schuift niet en hiermee kan je mooi hoofd, hals en rug positioneren. Foto's van fijne kaptomen zoals de klassieke kaptoom en de Rambo Micklem worden hieronder getoond. Beide hebben ringen om een teugel of lijn aan vast te maken, waarbij de klassieke kaptoom handige losse ringetjes op de neus heeft.

2. Een teugel met aan het uiteinde 2 lichte musketons is handig en werkt snel, om te wisselen tussen de kaptoom ringen.

3. In een later stadium kan een lange teugel handig zijn, zoals een ouderwetse slofteugel, ook met twee musketons. 

4. Voor het longeren is een standaard longeerlijn nodig.

Bronnen

6. http://en.wikipedia.org/wiki/Dressage   

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_rijschool

7. http://en.wikipedia.org/wiki/Longeing_cavesson

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Antoine_de_Pluvinel

zwart paard met kaptoom voor het rechtrichten en werken aan de hand
zwart paard met kaptoom voor het rechtrichten en werken aan de hand
bruin paard met een kaptoom om rechtrichten te trainen
bottom of page