top of page

KLASSIEKE RIJKUNST

Waarom trainen volgens de Klassieke Rijkunst?
 
Het doel van de klassieke rijkunst (4) is, dat een paard geheel vrijwillig en met plezier zijn natuurlijke bewegingen laat zien, zowel met een ruiter op zijn rug als aan de hand. Het paard maximaal te ontwikkelen, binnen zijn mogelijkheden.
Bij deze eeuwenoude rijkunst is wederzijds respect zeer belangrijk.
De klassieke dressuur is een andere manier van trainen en vooral van anders denken!
Door een aantal weldoordachte oefeningen in de juiste volgorde en dosering aan te bieden ontstaat de klassieke opleiding van het paard.
Rechtrichten neemt een groot aandeel in het paard zijn klassieke opleiding, hierbij wordt zijn natuurlijke scheefheid gecorrigeerd en komt het paard beter in balans.
 
De klassieke dressuur houdt rekening met de natuurlijke eigenschappen van het paard; de fysieke- en mentale ontwikkeling en de belastbaarheid van het paard.
De nadruk ligt zeer sterk op het rijden met zit en benen, waarbij de handen vederlicht contact maken met de mond of neus van het paard.
 
Deze factoren zijn vele malen belangrijker bij de klassieke trainingsmethode, dan in de meeste huidige trainingsmethodes.
In onze huidige maatschappij moet alles snel, dus ook de hele opleiding van een paard. Het paard lijkt zich dan correct te ontwikkelen, men focust op de beweging en hoofd- halshouding, maar in feite worden de basis principes genegeerd en verwaarloosd.
Er wordt te weinig tijd besteed aan het bouwen van een solide 'fundering'. De basis bouwstenen van een paard! 

Deze klassieke trainingsmethode is geschikt voor alle ruiters, wedstrijdgericht of niet. Dé juiste manier om de basis goed te ontwikkelen met als resultaat een gezond, gebalanceerd, gemotiveerd, en vrolijke atleet!

Bronnen

4. http://en.wikipedia.org/wiki/Classical_dressage

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_rijschool

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Dressuur

equine motion
equine motion Virginia
Equine Motion Virginia

Een perfecte trainings methode!

Het BEWIJS kan gevonden worden door te kijken naar de Spaanse Rijkschool paarden; deze paarden zijn nog steeds in goede gezondheid en voeren zware dressuur oefeningen uit op 22 jarige leeftijd. 

In tegenstelling tot paarden in Europa en Noord- Amerika, hun gemiddelde leeftijd is 6 jaar.

bottom of page