top of page

KLASSIEKE RIJKUNST

Waarom trainen volgens de Klassieke Rijkunst?

 

Het doel van de Klassieke Rijkunst (4) is om het paard vrijwillig en met plezier zijn natuurlijke bewegingen te laten tonen, zowel onder de ruiter als aan de hand, en het paard maximaal te ontwikkelen binnen zijn mogelijkheden.

Bij de eeuwenoude klassieke rijkunst staat wederzijds respect centraal. Het is een andere benadering van training en denken! Door zorgvuldig geselecteerde oefeningen in de juiste volgorde en met de juiste dosering aan te bieden, ontstaat de klassieke opleiding van het paard. Het Het rechtrichten van paarden speelt een belangrijke rol in deze opleiding, waarbij de natuurlijke scheefheid van het paard gecorrigeerd wordt en het paard in een betere balans komt.

 

De klassieke dressuur houdt rekening met de natuurlijke eigenschappen van het paard, de fysieke en mentale ontwikkeling en de belastbaarheid van het paard. Het legt sterk de nadruk op rijden met zit en benen, terwijl de handen licht contact maken met de mond of neus van het paard.

 

Deze factoren zijn van groot belang in de klassieke trainingsmethode, in tegenstelling tot veel moderne methodes. In onze huidige maatschappij is er vaak haast, zelfs in de opleiding van een paard. Hoewel de beweging en hoofd-hals houding wellicht correct lijken, worden de fundamentele principes genegeerd en verwaarloosd. Er wordt te weinig tijd besteed aan het leggen van een solide basis, de bouwstenen van een paard

Deze klassieke trainingsmethode is geschikt voor alle ruiters, ongeacht wedstrijdgerichtheid. Het is de juiste manier om een goede basis te ontwikkelen met als resultaat een gezonde, gebalanceerde, gemotiveerde en blije atleet!

Bronnen

4. http://en.wikipedia.org/wiki/Classical_dressage

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_rijschool

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Dressuur

Fries paard volgens de klassieke rijkunst in training
zwart paard volgens de klassieke rijkunst getraind
zwart paard volgens de klassieke rijkunst getraind

Een bewezen trainingsmethode!

Kijkend naar de Spaanse Rijschoolpaarden is het bewijs te vinden. Deze paarden verkeren op 22-jarige leeftijd nog steeds in goede gezondheid en voeren zware dressuuroefeningen uit. In tegenstelling tot paarden in Europa en Noord-Amerika, waarvan de gemiddelde leeftijd 6 jaar is.

bottom of page